Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate: Spațiile Sigure Mobile la un moment de bilanț
Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești este cel care a găzduit ”Atelierul de totalizare privind activitatea Spațiilor Sigure mobile (componenta tineri)”, în data de 27 decembrie curent. Evenimentul, desfășurat cu participarea a 20 de membri ai celor 5 echipe mobile (Centrul Raional de Tineret din Ungheni, Centrul de Tineret „UniT” Criuleni, Centrul Raional de Tineret din Cahul, Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești, Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineri CRAT din Bălți), a fost facilitat de Natalia GRÎU și Olga GORDILĂ-BOBEICO.
Sinteza activităților Spațiilor Sigure mobile pentru anul 2024 a fost urmată de o prezentare a rezultatelor obținute, accentul fiind pus pe raioanele și instituțiile deservite de entitățile respective; numărul de beneficiari; tematicile abordate, segregate pe componente (”Violența în bază de gen”, ”Educația sexuală comprehensivă”, ”Deprinderi de viață”, ”Coeziune socială”, ”Activități de recreere”, ”Sesiuni de informare” etc.); tendințele și constatările privind subiectele cele mai solicitate și cele mai puțin populare în rândul beneficiarilor; provocările cu care s-au confruntat membrii echipelor la nivel de instituție, de resurse, de comunicare, de coordonare etc.) și soluțiile identificate.
O sesiune aparte a fost dedicată lecțiilor învățate din experiența de lucru cu refugiații și reprezentanții comunităților locale, istoriilor de succes și bunelor practici înregistrate pe parcursul anului.
Atelierul s-a încheiat cu o rundă de reflecții pe marginea conceptului general al demersurilor ce vor fi întreprinse de echipe Spațiilor Sigure mobile în anul 2025.
Spațiile Sigure mobile (SSM) au menirea de a împuternici tinerii refugiați ucraineni din Republica Moldova, mai ales din zonele rurale îndepărtate, precum și semenii lor din localitățile gazdă, prin informare și formare. Acestea oferă activități de educație pentru drepturile omului, de susținere a participării tinerilor la viața comunității, de prevenire a violenței în bază de gen, prin promovarea egalității de gen și a normelor sociale echitabile. De asemenea, programul lor include activități de educație sexuală comprehensivă, care își propun să ajute generația în creștere să dobândească cunoștințe și abilități de a lua decizii corecte cu privire la sex și sănătatea sexuală și reproductivă nu doar în adolescență, ci și de-a lungul întregii vieți.
Fiecare echipă SSM are în componența sa 4 membri (coordonator, lucrător de tineret, psiholog, șofer) și este responsabilă de câteva raioane/municipii-țintă, în funcție de numărul de refugiați, profilul acestora, instituțiile și serviciile locale disponibile (medicale, de învățământ, de asigurare a ordinii publice, centre de tineret, centre de sănătate prietenoase tinerilor, biblioteci, case de cultură, centre comunitare, centre de plasament).
Activitatea a avut loc în cadrul proiectului ”Inițiativa de sprijinire a persoanelor refugiate”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA)”, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.