Spațiul Sigur Oranj al Școlii Profesionale din Nisporeni

Activități cognitive, de dezvoltare personală, recreative, sportive,  de consiliere psihopedagogică –  aceasta este oferta Spațiului Sigur Oranj (SSO) renovat și dotat în căminul Școlii Profesionale din Nisporeni, în cadrul ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”, lansate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

Înființat pentru a răspunde nevoilor de recuperare și integrare socială a refugiaților ucraineni într-un mediu lipsit de orice fel de discriminare; orientat spre dezvoltarea deprinderilor de viață, prevenirea violenței în bază de gen, edificarea rezilienței emoționale, asigurarea accesului la servicii de sănătate, promovarea bunăstării psihosociale și a incluziunii sociale; funcționând zilnic în intervalul 9.30-22.00; având un program variat de activități, pe potriva tuturor vârstelor și intereselor, acesta își propune să contribuie la o mai rapidă integrare psihosocială a celor 73 de refugiați din comunitate (0-9 ani – 19 persoane; 10-17 ani 7 persoane; 18-24 ani – 4 persoane; 24+ ani –  43 de persoane).

Activitățile durează 1-2 ore și sunt realizate de facilitatori pregătiți în cadrul mai multor programe de formare desfășurate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA sub egida ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”. Desfășurate de o manieră interactivă,  sub formă de training, de terapie cognitivă sau ocupațională, acestea sunt proiectate minuțios, având la baza un scenariu bine structurat, în funcție de vârsta și necesitățile participanților, presupunând prezentări de informații, realizarea de sarcini, discuții tematice (”Arta alimentației sănătoase”, „Dezvoltare personală”, ”Efectele utilizării mediului online” etc.). Cele mai populare sunt activitățile sportive (tenis de masă, badminton, fotbal, volei, etc.), desfășurate atât  în aer liber, cât și spațiu închis, care au menirea de a contribui  la promovarea culturii fizice și a sportului, a modului sănătos de viață, precum și la dezvoltarea încrederii  de sine, a spiritului competitiv și de echipă.

În SSO beneficiarii își pot petrece timpul liber jucând șah sau jocuri intelectuale; citind o carte din biblioteca pusă la dispoziție (care numără peste 200 de titluri); vizionând emisiuni TV, desene animate și filme; utilizând calculatoarele din dotare pentru informare și studiu; au posibilitatea de a comunica cu semenii și a lega prietenii.

Echipa locală de proiect a organizat și o excursie la Muzeul raional de istorie și etnografie, în vederea familiarizării cu istoria, cultura, valorile și tradițiile locale. De asemenea, refugiații ucraineni au vizitat Secția raională pentru situații excepționale, unde a fost desfășurată o discuție pe marginea conceptului de ”situație de risc” și a modalităților de acțiune în cazul acesteia. Ei au mai avut parte de o întâlnire cu reprezentanți ai Direcției pentru ocuparea forței de muncă, în cadrul căreia au fost abordate chestiuni privind ghidarea în carieră și angajarea în câmpul muncii.

Nivelul de implicare a beneficiarilor în activitățile SSO Nisporeni este în creștere, deoarece acestea le oferă multiple oportunități de dezvoltare și de socializare. În plus, interacționând zi de zi și stabilind relații amicale, aceștia au reușit să creeze o comunitate.

Concurs de selectare a 40 de adolescenți (13-15 ani) pentru participare la programul de schimb intercultural internațional în Trogen, Elveția (10-30 octombrie 2022)

C.E. PRO DIDACTICA, cu suportul Fundaţiei pentru Copii ”Pestalozzi” din Elveţia (PCF), anunţă concurs de selectare a 40 de adolescenți pentru participare la programul de schimb intercultural în Satul Copiilor din Trogen (Elveţia), în perioada 10-30 octombrie 2022. Activitatea, desfășurată în cadrul proiectului ”Promovarea și dezvoltarea educației interculturale în formarea inițială a viitorilor pedagogi”, are scopul de a spori nivelul de toleranță al tinerilor din Republica Moldova, prin formarea și consolidarea competențelor interculturale. Participanții vor fi implicați în activităţi de educaţie non-formală împreună cu alți adolescenți din țările în care se implementează proiecte cu suportul Fundației pentru Copii ”Pestalozzi” (Elveția, Macedonia, Serbia, Polonia sau Ucraina). Organizatorii programului vor acoperi următoarele costuri: programul educațional interactiv (2 săptămâni), cazarea tinerilor (2 săptămâni în Trogen), mesele participanților pe durata aflării în Elveția, parțial transportul tur-retur și cazarea în hostel.

👉 CARE SUNT BENEFICIILE PROGRAMULUI DE SCHIMB INTERCULTURAL?

📌 Program interactiv de educație interculturală cu accent pe activități non-formale: pe parcursul a 2 săptămâni vei fi implicat, împreună cu alți adolescenți din Europa, în activități educaționale în care vei asimila valori, precum toleranța, non-discriminarea, empatia și vei explora sentimentul acceptării diversității, indiferent de etnie, limba vorbită, confesiune, cultură;

📌 Expunerea la diversitate, dezvoltarea noilor abilități: vei învăța să interacționezi, să comunici, să lucrezi în echipă cu alți tineri de vârsta ta; vei întâlni persoane interesante, cu care vei lega adevărate prietenii;

📌 Dezvoltarea abilităților sportive: îți vei testa propriile limite, îți vei antrena calitățile de lider și spiritul de inițiativă, implicându-te în diferite concursuri și activități sportive;

📌 Explorarea diverselor talente, descoperirea noilor interese, prin deschiderea spre a încerca lucruri noi;

📌 Conectarea cu natura (departe de tablete, computere etc.), având ocazia de a experimenta minunile pe care ni le oferă ea;

📌 Excursii memorabile: plimbare cu telefericul pe Muntele Säntis, deschizându-se o priveliște spectaculoasă peste munții Alpi; excursie la cea mai mare cascadă din Europa de pe râul Rhine; vizitarea orașului pitoresc Schaffhausen; excursie la parcul național „Peter and Paul” din St. Gallen, unde vei admira viețuitoarele sălbatice în habitatul lor natural; excursii în orașele Viena și Budapesta etc.

📌 Experiențe valoroase, emoții pozitive, prietenii adevărate, amintiri care vor dăinui peste ani și multe altele…

👉 CRITERII DE ELIGIBILITATE:

✅ ești născut(ă) în anul 2007, 2008 sau 2009;

✅ pașaportul tău biometric este valabil cel puțin până în luna aprilie 2023;

✅ ești o fire deschisă și interesată de cultura altor popoare;

✅ eşti pregătit(ă) să împărtăşeşti cunoştinţele dobândite la întoarcere acasă (să organizezi o activitate de follow-up pentru colegii de şcoală, prieteni etc.);

✅ nivelul de cunoaștere a limbii engleze este satisfăcător (toate activitățile se vor desfășura în limba engleză).

👉 CONTRIBUȚIA FINANCIARĂ A FIECĂRUI PARTICIPANT: 7500 lei (acoperă parțial cheltuielile de transport tur-retur Elveţia-Moldova, mesele în timpul călătoriei, cazarea în hostel (o noapte în Budapesta și o noapte în Viena), excursiile).

👉 AI MAI MULTE ȘANSE SĂ FII SELECTAT(Ă) DACĂ:

🔹 ai participat la activitățile organizate în cadrul proiectului ”Promovarea și dezvoltarea educației interculturale în formarea inițială a viitorilor pedagogi” (dacă ai beneficiat de activitățile desfășurate de către studenții-viitori pedagogi în domeniul educației interculturale în instituția în care îți faci studiile);

🔹 ești voluntar(ă) sau membru(ă) activ(ă) în cadrul unui ONG, centru pentru tineri, consiliu local al elevilor/tinerilor;

🔹 reprezinţi un grup etnic minoritar;

🔹 locuiești în una din regiunile: Bălți, Chișinău, Comrat, UTA Găgăuzia.

‼ CUM PARTICIPI?

✅ completezi formularul de înregistrare: https://forms.gle/vnoXss2H4ErhhP8KA

✅ expediezi prin email la adresele: vscurtu@prodidactica.md (cc: prodidactica@prodidactica.md) până pe data de 7 august 2022:

1) o scrisoare de intenție (maxim o pagină A4, format word sau pdf), în limba engleză sau română (limba engleză va constitui un avantaj) în care vei expune:

📌 Ce cunoști despre programul de schimb intercultural din Trogen?

📌 Ești implicat în alte proiecte/activități desfășurate în liceul/școala în care înveți? Ce fel de proiecte și cum te implici?

📌 De ce dorești să participi la programul de schimb intercultural?

2) copia pașaportului biometric valabil.

Candidații preselectați vor participa la un interviu online/față-în-față în perioada 23-26 august 2022.

⏰ Așteptăm dosarele candidaților până pe 7 august 2022, la adresa de email: vscurtu@prodidactica.md (cc: prodidactica@prodidactica.md).

Persoană de contact: Vitalie Scurtu, tel.: 069 103 926.

MULT SUCCES!

Spațiul Sigur Oranj al Școlii Profesionale din Criuleni

Spațiile Sigure Oranj (SSO) au menirea de a facilita recuperarea și integrarea psihosocială a refugiaților ucraineni: copii, adolescenți, tineri și vârstnici. Unul dintre cele 4 SSO inaugurate în cadrul ”Inițiativei de sprijinire a refugiaților”, lansate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova, este cel din căminul Școlii Profesionale din Criuleni. Acesta a fost deschis pe lângă Centrul de Plasament Temporar pentru Refugiați Criuleni, unde sunt cazate 79 de persoane:

  • 21 copii de 0-9 ani;
  • 17 tineri de 10-17 ani;
  • 7 tineri de 18-24 ani
  • 34 de adulți virsta 24+.

Membrii echipei locale a proiectului, pregătiți în cadrul mai multor programe de formare desfășurate de Centrul Educațional PRO DIDACTICA în vederea asigurării bunei funcționări a SSO, la elaborarea planului de activitate al spațiului de care sunt responsabili au ținut cont de așteptările, interesele, și vârsta beneficiarilor, incluzând o gamă variată de activități. Programul zilnic conține 2 activități – educaționale, recreative sau de consiliere, care durează 1-2 ore:

  • ”Arta meșteșugului”. În cadrul acestei activități, realizate de 2 ori pe săptămână a câte 2 ore academice, copiii și adolescenții participanți (5-16 ani) confecționează articole din materiale textile, hârtie colorată, carton, lut etc. De asemenea, ei sunt inițiați în arta brodatului și croșetatului. Scopul activității vizează dezvoltarea abilităților motorii fine și a creativității, stimularea exprimării de sine Participanții modelează, construiesc și decorează diverse obiecte folosind tehnici dintre cele mai variate.
  • ”Art Club”. Atelierele de creație, jocurile distractive și de cunoaștere pe care mizează clubul, care se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, își propun să încurajeze exprimarea gândurile, a sentimentelor și a trăirilor prin artă, precum și descoperirea, interpretarea critică și utilizarea informațiilor vizuale. Participanții fac origami, realizează desene, inclusiv tematice.
  • Activitățile sportive (volei, tenis de masă, fotbal, badminton etc.) țintesc să contribuie la promovarea modului sănătos de viață, la fortificarea organismului, la dezvoltarea multilaterală a personalității. La activități participă copii de 7-12 ani. În cazul celor de echipă, copiii mai mici de 7 ani sunt admiși cu acordul părinților.
  • Activitățile de consiliere sunt axate pe acordarea de suport psihoemoțional. Acestea sunt orientate spre cunoașterea de sine, dezvoltarea emoțională și a empatiei, dobândirea și valorificarea abilităților de comunicare și de socializare. Ele pun accentul pe consolidarea încrederii în sine, pe implicarea și menținerea în activitate a beneficiarilor. Numărul participanților variază între 15 și 20 de persoane. În ceea ce privește adulții, consilierea are loc individual, la dorință, prin discuție liberă, iar în cazul copiilor – atât individual, cât și în grup, prin jocuri educative.

Activitățile, realizate individual, în grup sau în echipe, sunt debrifate de organizatori, facilitator sau psiholog, care completează o fișă cu următoarele compartimente: data și ora desfășurării, numele facilitatorului/psihologului; grupul țintă; numărul de participanți, genul și vârstele acestora; tipul și scopul activității; materialele/echipamentele necesare; conținutul activității; nivelul de implicare al participanților; concluzii privind activitatea. De la o zi la alta, refugiații ucraineni demonstrează un interes tot mai mare pentru activitățile derulate în cadrul Spațiului Sigur Oranj. Participând la demersurile propuse, ei își petrec timpul liber într-un mediu captivant, lipsit de riscul discriminării, își dezvoltă un set de abilități, învață a comunica, inclusiv în limba română, și a stabili relații prietenoase unii cu alții, dar și cu membrii comunității care i-a găzduit.